Omistajanvaihdos ja muuttoilmoitus

Omistajan muuttuessa on uudella osakkeenomistajalla velvollisuus toimittaa isännöitsijälle mahdollisimman pian kaupanteon jälkeen tarvittavat asiapaperit osakeluettelomerkinnän tekemiseksi:

  • Kauppakirja tai muu siirtokirja (esim. ositussopimus, perukirja, lahjakirja tms.) uuden omistajan/omistajien yhteystietoineen.
  • Todistus varainsiirtoveron maksusta tai vapautuksesta. Tällöin lomakkeessa täytyy olla verotoimiston leima tai kiinteistövälittäjän todistus veron maksusta.

Jos kauppaa ei ole tehty kiinteistövälittäjän välityksellä, on varainsiirtoveron maksuaika kaksi kuukautta kaupantekohetkestä, tällöin tositteen veron maksusta on toimitettava meille ko. ajan kuluessa.

Asiakirjat voi toimittaa meille kopioina postitse tai tuoda ne toimistoomme kopioitavaksi, jonka jälkeen voimme toimittaa uudelle omistajalle uudet vastikkeenmaksupankkisiirrot. 

Samalla on ilmoitettava kaikkien huoneistoon muuttavien henkilötiedot, joita tarvitaan mm. maksutietojen perustamista varten (vesimaksut jne.). Isännöitsijältä voit varata myös saunavuorot, autopaikat ym.

Tuloilmoitus

Lakisääteinen muuttoilmoitus on aina tehtävä paikalliselle maistraatille viikon kuluessa muutosta.

Muuttoilmoituslomakkeita saa posteista ja maistraateista. Ilmoituksen voi tehdä myös puhelimitse Maistraattiin numeroon 0203 456 456 tai osoitteessa www.muuttoilmoitus.fi/

Muuttoilmoitus on aina tehtävä myös isännöitsijälle ja huoltoyhtiölle välittömästi kun olet muuttanut

  • Ilmoituksen voit tehdä myös etukäteen.
  • Ilmoituksella päivitetään huoneiston asukasmäärä, voidaan sopia saunavuoroista, autopaikoista ym.
  • Muuttoilmoituksen jättämällä varmistat sen, että huoneistossa asuvien nimitiedot muutetaan huoltoliikkeen toimesta postiluukkuun ja nimitaululle (yhtiöissä joissa on huoltoliike).
  • Samalla varmistat myös sen, että huoltoliike voi päästää sinut sisään jos olet esim. unohtanut avaimesi.

Asuntoon muutettaessa täytyy yleensä tehdä myös sähkösopimus paikallisen sähkölaitoksen kanssa. Sähkösopimus on hyvä tehdä hyvissä ajoin ennen muuttoa.

Jos huoneistoon muuttaa osakkeenomistajan vuokralainen, on osakkeenomistajan ilmoitettava uusien asukkaiden henkilötiedot isännöitsijäntoimistoon ja talohuoltoliikkeelle. Kun huoneisto on vuokrattu, vastaa osakkaalle kuuluvista velvollisuuksista taloyhtiöön päin aina osakkeenomistaja!

Lähtöilmoitus

Talosta pois muutettaessa tee aina lähtöilmoitus isännöitsijätoimistoon. Sillä varmistat mm, että maksusi katkeavat oikea-aikaisesti (autopaikat, vesimaksut ym.).

Vaikka huoneisto on vuokrattu, vastaa osakkaalle kuuluvista velvollisuuksista taloyhtiöön päin aina osakkeenomistaja!